Sociale medier: IG, YT, Twitter & FB

Siden Internettets begyndelse har der været rivende udvikling inden for sociale interaktioner over nettet. I begyndelsen var det chatrooms og fora, hvor hvor folk samledes for at diskutere fælles interesser. 

I starten af 2004 udviklede internettet sig til Web 2.0, hvor sociale netværkssider som MySpace, Friendster og lign. gav brugerne nye muligheder for at interagerer med hinanden.

Meget er sidenhen sket!

Sociale netværker 101: På godt og ondt

I takt med at brugen af sociale medier (SoMe) er vokset gennem årene, er deres indvirkning på vores liv også vokset. Nu til dags er det svært at forestille sig en verden uden sociale medier.

Eksempelvis bruges de sociale medier i dag til alt fra at holde kontakten med venner og familie til at følge vores yndlingskendte og holde os ajour med nyhederne. På blot få år er de sociale medier blevet en integreret del af vores liv.

Men udover at give os underholdning, netværksdannelse og uddannelse, har sociale medier også en mørkere bagside! Sociale medier kan dog også have negative virkninger, f.eks. fremme cybermobning eller afhængighed. Da brugen af sociale medier fortsat vokser, er det vigtigt at være opmærksom på både de potentielle fordele og farer.

Men når det så er sagt, hvilke sociale medier har vi i dag i 2022? Og hvilke trends og udviklinger sker der?

De mest populære sociale medier i 2022

Ligesom med mange andre ting i verden, vil sociale medieplatforme fortsat udvikle sig og blive mere brugervenlige. Facebook introducerer f.eks. konstant nye funktioner, der skal gøre brugeroplevelsen mere behagelig.

Vi kan også forvente, at de sociale medier bliver mere integreret i vores hverdag. I 2022 vil sociale medier sandsynligvis blive brugt til ting som at bestille mad, bestille rejser og endda til at betale regninger.

Herudover kan vi forvente, at de sociale medier bliver mere mangfoldige med en bredere vifte af platforme, der henvender sig til specifikke interesser og demografiske grupper.

Nogle af de største og mest influerende sociale medier i 2022 er:

 1. Facebook
 2. YouTube
 3. WhatsApp
 4. Instagram
 5. WeChat
 6. TikTok
 7. LinkedIn
 8. Snapchat
 9. Twitter
 10. Reddit
 11. Pinterest

Facebook

Facebook / Meta ikon

Facebook er en social netværkstjeneste der blev grundlagt i 2004 af Mark Zuckerberg. Webstedet giver brugerne mulighed for at oprette en personlig profil, tilføje venner og dele billeder og opdateringer. Facebook har også en række funktioner, som virksomheder kan bruge til at promovere deres produkter og tjenester, herunder sider og reklamer.

Desuden er webstedet blevet en populær måde for folk at holde kontakten med venner og familiemedlemmer der bor langt væk.

Facebook har på skrivende stund over 2 milliarder aktive brugere, hvilket gør det til et af de mest populære websteder i verden. Virksomheden fortsætter med at introducere nye funktioner og initiativer, f.eks. Facebook Live og Instant Articles. Og der er ingen tegn på, at det ikke vil bremse op foreløbig.

Som noget af det nyeste har Facebook valgt at fokuserer på deres Metaverse-projekt, hvoraf de har skiftet navn/identitet over til Meta.

YouTube

YouTube ikon

YouTube er et websted til deling af videoer, hvor brugerne kan uploade, se og dele videoer. YouTube blev grundlagt i februar 2005 af tre tidligere PayPal-ansatte.

Webstedet blev købt af Google i november 2006 for 1,65 mia. dollars. YouTube er blevet et af de mest populære websteder på internettet med over en milliard aktive brugere om måneden. YouTube er tilgængelig på 76 forskellige sprog og bruges af folk over hele verden.

Derudover er YouTube også blevet en effektiv platform for virksomheder og marketingfolk. Med millioner af mennesker, der ser YouTube-videoer hver dag, kan virksomheder nå ud til et stort publikum med deres markedsføringsbudskaber. Herunder er YouTube også en fantastisk måde at opbygge kendskabet til et brand og skabe trafik til dit websted.

WhatsApp

WhatsApp Ikon

WhatsApp er en besked-app til smartphones, som giver dig mulighed for at chatte med venner og familie og samtidig dele billeder, videoer og lydbeskeder. WhatsApp er tilgængelig til iPhone, Android, Windows Phone og BlackBerry.

Det er gratis at downloade og bruge WhatsApp, som du kan download over Google Playstore eller gennem Apple Store.

WhatsApp bruger din telefons internetforbindelse (4G/3G/2G/EDGE eller Wi-Fi, alt efter tilgængelighed) til at lade dig sende beskeder og ringe til venner og familie. WhatsApp er en af de mest populære messaging-apps i verden med over 1 milliard aktive brugere.

WhatsApp er også tilgængelig på stationære og bærbare computere via WhatsApp Web. Herudover tilbyder WhatsApp end-to-end-kryptering for alle dine beskeder, hvilket betyder, at kun du og den person, som du kommunikerer med kan læse jeres beskeder.

Instagram

Instagram

Instagram er en app og socialt netværk, hvor man kan dele billeder og videoer fra en smartphone. Den blev lanceret i 2010 og opkøbt af Facebook i 2012. Appen har siden dets lanceret haft en eksplosiv vækst og stigende popularitet mildest-talt, hvor Instagram i dag har over en milliard aktive brugere.

Kort fortalt giver Instagram brugerne mulighed for at dele fotos og videoer, redigere dem med filtre og dele dem med andre brugere. Instagram har også en Stories-funktion, som giver brugerne mulighed for at dele fotos og videoer, der forsvinder efter 24 timer.

WeChat

WeChat Ikon

Wechat er en app til beskeder og opkald, der giver dig mulighed for at komme i kontakt med venner og familie over hele verden. Wechat tilbyder også en række funktioner, der gør det til et effektivt kommunikationsværktøj, f.eks. gruppechat, videoopkald, kontooprettelse og meget mere.

Wechat er tilgængelig til både iOS- og Android-enheder. Appenhar over 1 milliard månedlige aktive brugere.

Wechat er et datterselskab af den kinesiske teknologigigant Tencent. Wechat blev først udgivet i 2011 og sidenhen blevet til den mest populære messaging-app i Kina. Men Wechat er også populær i andre lande, f.eks. i Indonesien, Thailand, Malaysia og Indien.

TikTok

TikTok ikon

TikTok er en app til deling af korte videoer, der giver brugerne mulighed for at oprette og dele 15 sekunders videoer om et hvilket som helst emne. TikTok er den internationale version af den kinesiske app Douyin, som oprindeligt blev lanceret i september 2016.

TikTok blev lanceret i september 2016 til iOS og Android på de fleste markeder uden for Kina. TikTok er ejet af ByteDance, en internetteknologivirksomhed med base i Beijing der blev grundlagt i 2012 af Zhang Yiming. TikTok fusionerede med en anden kinesisk social media-app kaldet Musical.ly i august 2018, som TikTok derefter absorberede i sin egen app i oktober 2018.

TikTok er blevet downloadet over 1 milliard gange på verdensplan og fortsætter med at vokse i popularitet. I USA var TikTok den mest downloadede iPhone-app i oktober 2019. TikTok er tilgængelig på over 150 markeder og på 75 sprog. TikTok har en mangfoldig brugerbase og er populær blandt Gen Z-brugere og millennials.

TikTok har også vist sig at være populær blandt berømtheder og influencers, som bruger appen til at dele uddrag af deres liv og komme i kontakt med deres fans. Selv om TikTok i begyndelsen blev kendt på grund af sit unikke format og kreative indhold.

LinkedIn

LinkedIn ikon

LinkedIn er en erhvervsorienteret social netværkstjeneste, der giver brugerne mulighed for at komme i kontakt med andre fagfolk inden for deres område. Det sociale medie kan bruges til karrierenetværk, jobsøgning og rekruttering.

LinkedIn giver også brugerne mulighed for at anbefale hinandens færdigheder og anbefale hinanden til forretningsmuligheder. Mediet er et af de mest populære sociale netværkssider for fagfolk med over 250 millioner medlemmer på verdensplan. Platformen giver brugerne mulighed for at komme i kontakt med andre fagfolk på, finde jobmuligheder og lære mere om nye virksomheder og produkter.

Snapchat

Snapchat logo

Snapchat er en app, hvor du kan dele billeder og videoer med dine venner. Appen blev lavet af Snapchat Inc. som blev stiftet af Evan Spiegel og blev udgivet i 2011.

Snapchat bruges i dag af over 190 millioner mennesker hver dag. Med Snapchat kan du tage billeder og videoer og dele dem med dine venner. Du kan også tilføje tekst, filtre og emojis til dine billeder og videoer. Snapchat har også en funktion kaldet Snapchat Stories, som giver dig mulighed for at dele fotos og videoer med dine venner i 24 timer. Snapchat er tilgængelig til iOS og Android.

Snapchat er tilgængelig til både iOS- og Android-enheder.

Twitter

Twitter ikon

Twitter er en social medieplatform der giver brugerne mulighed for at sende korte beskeder, eller “tweets”, på op til 280 tegn. Twitter giver også brugerne mulighed for at følge andre brugere og se deres tweets i deres tidslinje.

Mediet er kendt for sine muligheder for at sende meddelelser i realtid og er blevet brugt til alt fra nyhedsformidling til organisering af protester. Twitter blev grundlagt i 2006 og har nu over 321 millioner aktive brugere om måneden.

Reddit

Reddit logo

Reddit er et socialt nyheds- og underholdningswebsted, hvor registrerede brugere sender indhold i form af enten et link eller et tekstindlæg (“selv”). Andre brugere stemmer derefter “op” eller “ned” for indlægget, hvilket bruges til at rangordne indlægget og bestemme dets placering på webstedets sider og forside.

Reddit blev grundlagt i 2005 af Steve Huffman og Alexis Ohanian, som var værelseskammerater fra University of Virginia. Siden lanceringen er Reddit blevet et af de mest populære websteder på internettet med over 330 millioner månedlige aktive brugere i august 2017.

Ifølge Alexa Internet er Reddit nummer 4 på det mest besøgte websted i USA og nummer 7 i verden. Reddit har været med på Alexa Internets liste over de 10 mest besøgte websteder siden juli 2013. Den globale webtrafik til Reddit i juni 2015 var på 1,82 milliarder sidevisninger og har i dag 1.7 milliarder månedlige besøgende.

Pinterest

Pinterest ikon

Pinterest er et socialt medie, der giver brugerne mulighed for at dele billeder og videoer på virtuelle opslagstavler. Pinterest blev grundlagt i 2010 og er siden blevet et af de mest populære sociale medier. Pinterest er især populært blandt kvinder, idet 80 % af Pinterest-brugerne er kvinder.

Pinterest er også populær blandt folk, der er interesserede i gør-det-selv-projekter, boligindretning og mode. Platformen giver brugerne mulighed for at oprette opslagstavler, hvor de kan gemme og organisere billeder og videoer. Hertil giver platformen også brugerne mulighed for at følge andre brugere og tavler samt søge efter specifikke emner.

Nyheder om Sociale medier

Er du interesseret i at vide mere om udviklingen i de enkelte sociale medier? Eller hvordan de påvirker forskellige dele af vores liv og måder at drive forretningen på?

Hvis ja, kan du følge med i alt dette gennem vores artikeldatabase herunder. Vi opdaterer løbende vores side med indhold, således at det forbliver relevant så vidt muligt.

Vil du gerne vide mere om de enkelte sociale medier og deres muligheder, vil du også kunne finde flere informationer om dem hos de enkelte virksomheder bag dem.

Læs også vores tech nyheder og IT nyheder.

Gå på opdagelse herunder: