Antikviteter

Har du en samling ældre genstande eller møbler, som du undrer dig over, er antikke? Overordnet set, når der tales om noget er værende ”antik”, henvises der specifikt til genstande der er minimum cirka 100 år gamle eller ældre. Selve udtrykket ”antik” stammer fra tidsperioden Antikken i form af antikkens Grækenland eller Rom.

Har du muligvis antikviteter?

Det kan være svært for det utrænede øje at bedømme, om noget er antikt eller ej. Som udgangspunkt falder møbler og brugskunst der er mere end 100 år gammelt ind i betegnelsen. Der findes dog enkelte undtagelser, hvilket er baseret udtryk, design og den pågældende tidsperiode objektet er fra.

Du vil oftest kunne se, om noget er antikt ud fra ovenstående faktorer, men også ud fra møblets tilstand. Mange ældre møblers overfalde ændres gennem tiden, hvilket refereres til at de undergår en patinering. Dette er kemisk proces der foregår som et en del af ældning af møblet, for eksempel, irre messing og kobber.

Oprigtig og falsk patinering

Patinering kan således ses som det ”slidte” ved møblet, dog er det muligt at lave en falsk patinering ved brug af eksempelvis kartoffelskimmel. En falsk patinering er kendetegnet ved at patinering er blevet fremmet, men at det pågældende møbel ikke er nær så gammel, som dets udseende forslår.

Hvor kan jeg sælge antikviteter?

Har du en samling antikviteter, som du ikke nødvendigvis ønsker at beholde af den ene eller anden årsag, findes der en række muligheder, som du kan gøre brug af.

Den lettere løsning, hvis du eksempelvis har en gammel eller angiveligt antik lampe, er at finde en antikvitetsforhandler der laver opkøb af gamle lamper. En anden løsning er at sælge din antikviteter på et marked – enten normal eller online.

Det kan dog stærkt anbefales, at inden du begynder at prøve at sælge dine såkaldte antikviteter, at du får dem tjekket hos en antikvitets ekspert. På den måde kan du være sikret på, at du rent faktisk har et antikt møbel, og dermed den bedste og ønskede pris, når du endeligt skal til lave en handel. Herunder kan det altid anbefales at undersøge dine antikviteter yderligere i form af markedspriser og lignende.