Brugt værktøj af diverse

Befinder du dig i den situation, hvor du skal bruge dit værktøj til et byggeprojekt, men metallet på diverse instrumenter er blevet sortfarvet eller rustent?

Hvis ja, vil vi i dette indlæg vise dig, hvordan du nemt og tildeles billigt kan fjerne rust fra din knibtang, hammer, sav eller andet værktøj – uden at du skal gå teknologisk tilbage eller nødvendigvis købe noget nyt.

Løbende rengøring er nødvendig rengøring

Det er som udgangspunkt vigtigt, at du gør dit værktøj regelmæssigt rent, uanset om det el-værktøj eller håndholdt. Bruger du dit værktøj løbende eller kontinuerligt til tider, bliver det beskidt med tiden. Dette medfører løbende til en forværring af værktøjets ydeevne, hvorfor det under brug ikke bliver så effektivt eller går helt i stykker.

Vil du undgå at købe nyt værktøj og sparer penge, kan det derfor være gavnligt at behandle det og rengøre det for snavs, rust og andre ydeevne nedsættende faktorer.

Ikke normalt opvask

Da en del værktøj er fremstillet af metal, kan det være fristende at sammenligne det med normal opvask. Men det er vigtigt, at du ikke kommer dit rustne værktøj i opvaskemaskinen, da det kan blive ødelagt.

Håndholdt værktøj der er lavet af metal og jern, kan under vasken danne flyverust, hvilket er rødlige rust pletter. Derfor kan det være modstridende at putte dit rustne værktøj i opvaskemaskinen, i håb om at fjerne rusten.

Eddike og krystal sæbe til undsætning

For at fjerne rust og eventuelt olie fra dit værktøj, kan du lave en spand med varmt vand, hvor du først hælder et par skefulde krystalsæbe i. Det er vigtigt her, at du husker at bruge et par latex handsker, da krystalsæbe er meget basisk og dermed let affedter huden. Husk også handsker til, hvis du skal rense dit værktøj ved hjælp af eddike.

Fremgang med krystalsæbe

  1. For at få den bedste effekt anbefales koncentreret krystalsæbe  
  2. Dernæst put værktøjet i en spand
  3. Fyld spanden med vand og krystalsæbe
  4. Skrub grundigt med en solid børste til det rent
  5. Skift løbende vand ud, hvis vandet i spanden bliver for grumset

Fremgang med eddike

  1. Hent en spand eller skål
  2. Fyld denne med 1 eller 2 liter eddike afhængigt af mængden af værktøj
  3. Put værktøjet ned i spanden/skålen
  4. Tag det op indtil du kan se metallet igen og rusten er væk

Er dit værktøj meget rustent, kan du være nødsaget til at efterlade det i blød i et par dage til en uges tid. Husk løbende at holde styr på værktøjet, hvis du vil undgå unødige skader. Tag derfor dit værktøj op lige så snart, at du kan se metallet igen.